FEDTSTOFFER Hvad er fedt?
Fedt er enkelt sagt energi i meget koncentreret form. De primære kilder til fedt er: margarine, smør og andre mejeriprodukter, vegetabilske olier samt animalsk fedt fra kød. Det er det synlige fedt, vi kender fra madlavningen. Kosten indeholder desuden fedt, vi ikke kan se med det blotte øje, f.eks. fedt i kager, kød, ost, æg og fisk. Alle typer fedt bidrager lige meget til vores kalorieindtag, men sammensætningen af fedtsyrer i forskellige fedtstoffer varierer.
Fedt består af forskellige typer fedtsyrer, der inddeles i mættede og umættede fedtsyrer. Det mættede fedt har en hård konsistens ved stuetemperatur, mens det umættede er blødt eller flydende. Alle fedtkilder indeholder begge typer fedtsyrer, men i meget varierende mængder. Mættet fedt
De mættede fedtsyrer kommer primært fra smør, hårde margariner, friturefedt, visse plante-fedtstoffer (f.eks. kokos og palmefedt) samt fra okse- og svinefedt, som vi typisk får via kødet. Umættet fedt
Det umættede fedt inddeles yderligere i:
enkeltumættede fedtsyrer (som også kaldes monoumættede)
flerumættede fedtsyrer (som også kaldes polyumættede).
Enkeltumættede fedtsyrer findes i ret store mængder i alle fedtstoffer. Især raps- og olivenolie er rige på enkeltumættede fedtsyrer.
Flerumættede fedtsyrer findes især i vindruekerneolie, solsikkeolie og sojaolie. Flerumættede fedtsyrer består af to fedtsyrer, som er vigtige for organismen – såkaldte essentielle fedtsyrer: n-6 og n-3 fedtsyrer, også kaldet omega-6 og omega-3 fedtsyrer. Omega-6 findes typisk i tidsel- og solsikkeolie, og Omega-3 især i fede fisk og rapsolie.
Essentielle fedtsyrer er fedtsyrer, som vi skal have tilført med kosten på samme måde som f.eks. vitaminer og mineraler.
Flerumættede fedtsyrer findes især i bløde og flydende margariner og i planteolier. Også fede fisk er rige på flerumættede fedtsyrer. Omega-6 fedtsyrerne er mest udbredt og findes i alle fedtstoffer. Især rapsolie og fede fisk er gode kilder til omega-3 fedtsyrer.
Transfedtsyrer er en type fedt, der ligner mættet fedt, og som enten er fremkommet ved såkaldt hærdning af vegetabilske olier eller naturligt forekommende i mælkefedt. I dag tillades maksimalt 2% transfedt fra hærdede vegetabilske olier. I mælkefedt er der 3-6% naturligt forekommende transfedtsyrer.
Alle Dragsbæks margariner og olier indeholder mindre end 1% transfedt.