Oprindelse: AMA
Hjemmelavede flødeboller smager helt fantastisk og sådan gør du:
Som bund kan du købe færdiglavede flødebollebunde (prøv i MATAS eller i netbutikker). Du kan også bruge en god kiks, der passer i størrelsen, eller kammerjunkere, så bliver flødebollerne mindre og får lidt mere kagekarakter. Du kan også bage dine bunde selv. Brug fx denne opskrift: http://www.ama-tips.dk/opskrifter/smaakager-3-slags-af-samme-grunddej.aspx
Til flødebollefyldet skal du bruge en varm sukkerlage, når du pisker æggehviderne til skum. Hvis du bare pisker æggehvider og sukker bliver massen ikke så stabil, så de bliver sværere at overtrække med chokolade. Når du koger sukkerlagen, er det en god ide at bruge et termometer, der kan måle temperaturer op til min. 120°. Temperaturen på sukkerlagen er nemlig en helt præcis indikator på, hvor meget vand, der er tilstede i sukkerlagen. Jo højere temperatur, des mindre vand. Ved præcis 117° er sukkerkoncentrationen og dermed tykkelsen på lagen perfekt til flødeboller.
Når du kommer glycosesirup i lagen sammen med sukker, undgår du, at sukkermolekylerne klumper sammen og krystalliserer.
Kom vand, sukker (gem 1 spsk.), glycosesirup og vanilje i en gryde og lad det koge ved middelvarme uden låg i 15-20 minutter.
Pisk i mellemtiden æggehviderne stive i ca. 5 minutter (helst i en røremaskine) med 1 spsk. sukker og saltet.
Brug et termometer og mål temperaturen i sukkerlagen. Sukkerlagen skal være 117° varm.
Hæld den 117° varme sukkerlage i en tynd stråle i æggehviderne under konstant piskning. Fortsæt med at piske i 10 minutter til skummet er blankt og sejt.
Kom skummet i en sprøjtepose og sprøjt omhyggeligt massen ud på de valgte bunde. Brug minivafler eller marcipan, hvis du har en meget sød tand - eller kiks, kammerjunkere eller flødebollebunde, hvis du ikke vil have dem så søde.
Start med at holde spidsen af sprøjteposen helt ned til bunden og tryk massen ud til bunden er dækket helt ud til kanten. Løft langsomt sprøjteposen op, mens du stadig trykker, så du får en flot top! Hold på bunden med den ene hånd, mens du har sprøjteposen i den anden. Det kræver lidt øvelse, men det er ikke så svært, når du lige finder teknikken.
Lad toppene stå ved stuetemperatur i 2-4 timer. Jo længere de står, des fastere bliver skummet.
Smelt chokoladen over vandbad og dyp flødebollerne heri. Dyp dem og drej dem, når du tager dem op, så chokoladen dækker hele flødebollen. Lad overskydende chokolade dryppe af, inden du stiller flødebollerne på et stykke plastik. Drys evt. med pynt mens chokoladen er våd, og lad chokoladen størkne.
AMA-tip:
Knus 1/2 dl frysetørret hindbær i en morter og pisk det i skummet for en flot lyserød farve og en fin hindbærsmag. Har du ikke en morter, kan du komme de frysetørrede hindbær i en frysepose og knuse dem med en kagerulle.
Du kan pynte flødebollerne med kokos, frysetørrede bær, lakridspulver eller hakkede nødder.
Du kan lave sjove halloween spøgelser, hvis du overtrækker med hvid chokolade og laver øjne med smeltet mørk chokolade.
Fyld: 0,5 dl vand 140 g sukker 70 g glucosesirup kornene fra 1/2 vaniljestang 2 bægre pasteuriserede æggehvider (ca. 80 g) 1 lille nip fint salt
Bunde: Små kiks, mini-speltvafler, kammerjunkere, færdiglavede flødebollebunde eller letbagte marcipanskiver.
Overtræk: Ca. 400 g hvid eller mørk chokolade (Det er sikkert mere, end du skal bruge, men det er nemmere at dyppe flødebollerne, når der er rigeligt med chokolade)