Oprindelse: AMA
Kom rugkerner og vand i en gryde. Kog det op og lad det simre ved svag varme i 8-10 minutter. Rør havregryn, rugmel, hvedemel, solsikkekerner og bagepulver sammen og tilsæt kærnemælk og AMA. Rør dejen sammen. Lad de kogte rugkerner køle en smule af og kom dem i dejen sammen med kogevandet. Rør dejen grundigt sammen. Tilsæt evt. lidt mere vand, dejen må gerne være meget klistret. Tilsæt hakket chokolade og fordel dejen i små forme smurt med AMA. Gerne silikoneforme, så er de nemmere at få ud af formene, når de er bagt. Brug et par våde spiseskeer og kom en stor spiseskefuld dej i hver form. Pynt evt. med hakkede nødder eller mandler, havregryn eller solsikkefrø.
Bag rughapserne i en 190° forvarmet ovn i 30-35 minutter. Brug evt. stegetermometer. Brødene skal have en kernetemperatur på 93-96 grader, når de er færdigbagte. Lad dem køle af på rist.
100 g rugkerner Ca 2,5 dl vand 100 g havregryn 120 g rugmel 70 g hvedemel 60 g solsikkekerner 2 tsk. bagepulver 1 spsk. AMA Flydende 2 dl kærnemælk 100 g grofthakket mørk chokolade
Pynt: fx hakkede mandler, hakkede nødder, havregryn eller solsikkefrø