Oprindelse: AMA
1) Mælken lunes, og gæren røres i, når mælken er håndvarm. 2) Tilsæt AMA Bagning og de øvrige ingredienser, og ælt dejen til en blød og jævn dej. 3) Stil dejen tildækket til hævning på et lunt sted og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. ½ time. 4) Dejen slås flad. Formes herefter til en tyk pølse (ca. 14cm bred). 5) Dejen klemmes lidt flad, skæres over på tværs i 8 stk. på 7-8 cm. bredde. 6) Brødene sættes tildækket på en smurt bageplade på et lunt sted, hvor brødene hæver til dobbelt størrelse. 7) Brødene må ikke røre hinanden på pladen, da der skal være skarpe kanter på alle sider. 8) Efter hævning i ca. ½ time pensles brødene med æg. 9) Bagetid 15-20min. på midterste rille i en forvarmet ovn på 225 grader (alm. ovnvarme). Tips: Én af hemmelighederne ved kardemommebrød er den hele kardemomme, som efter skallen er fjernet, stødes i en morter eller males i en kaffekværn eller flækkes og hakkes med en kniv. Det tager lidt tid, men er det hele værd. *Historie: Noget helt specielt for Thy er vel nok det stykke bagværk, som kaldes "Æ kage". Det er et særligt brød, som i gamle dage blev serveret for gæster i julen og ved andre festlige lejligheder. Brødet blev lavet af en speciel god sigtebrødsdej med meget margarine og fløde i. Man kan undre sig over hvor navnet "Æ kage" kommer fra, men måske er det den halve liter fløde, der var i den gamle opskrift, der har fået brødene til at virke som kager. Man spiste brødene på en særlig måde, idet man skar brødene over i 3 dele, så man fik en "over", en "mellem" og en "under". Vi har justeret lidt i opskriften bl.a. ved at erstatte fløden med mælk. Opskriften til "æ kage" har været i familien Nielsen i Dragsbæk's eje i flere generationer. Vi kan derfor varmt anbefale kardemommebrød, som smager skønt med Bakkedal, pålæg eller ost.
¾ l mælk 280 g AMA Bagning 1½ dl sukker 75g gær ca. 1000g hvedemel ca. 350g sigtemel 3-4 tsk. friskmalet/stødt kardemomme 1 æg til pensling