Oprindelse: AMA
Skyl anden ind- og udvendigt og dup den tør. Gnid den med salt og peber ind- og udvendigt. Skær æblerne i tern og vend dem sammen med AMA Flydende og resten af ingredienserne til fyldet. Kom fyldet i anden og luk den med en kødnål. Læg anden på en rist med brystsiden nedad. Læg risten over en bradepande, som sættes i ovnen ved 125°C (alm. ovnvarme) . Hæld vand og evt. den afbrunede indmad i bradepanden og lad anden stege i 4 timer. Vend anden og steg den yderligere 2 timer. Lad den herefter hvile, mens du tilbereder saucen. Sigt skyen fra bradepanden. Skum fedtet fra. Suppler skyen med kraftig andebouillon til du har 6 dl. Kom æblecider i en gryde og kog ind til det halve. Tilsæt skyen og kog saucen op. Jævn skyen med maizena til den har den rette konsistens. Skær æblerne i små tern og kom dem i saucen. Lad sauce og æbler simre i 5 minutter inden servering.
AMA tips: Hvis du tilbereder anden dagen før, kan du lave en helt fantastisk andesky af skroget til saucen. Lad anden køle af og parter den. Skær langs brystbenet og løsn brystkødet fra skroget. Skær lårene af ved at løsne benet i ledet fra rygbenet. Skær vingerne fra og pluk så meget kød af skroget som muligt. Læg alt kødet fra den parterede and på en bradepande med skindsiden op og pensl med andefedt. Ved servering skal den bare varmes i en 200° forvarmet ovn i ca. 15 minutter og derefter skæres i skiver og mindre stykker.
Andebouillon: Klip, skær eller hak skroget i mindre stykker og kom dem i en gryde sammen med stegeskyen fra anden, 1 gulerod, 1 stort løg og 1 spsk. balsamico. Fyld vand på til det dækker og lad det simre i 1 time. Sigt skyen og lad den koge ind til smagen er kraftig og intens. Du kan evt. fremme smagen ved at tilsætte en terning ande-eller hønsebouillon. Denne bouillon kan bruges som base til andesaucen. Hvis du f.eks. laver denne bouillon efter Mortens aften anden, kan du fryse bouillonen ned, og så har du din egen andebouillon til juleaften.
Frysetip. Pensl den parterede and godt med andefedt og læg den i et ildfast fad eller foliebakke inden frysningen. Tø anden op i køleskab dagen før, du skal bruge den. Inden servering sættes anden i en forvarmet ovn på 200°C i 15 min. Giv evt. lidt grill til sidst, så overfladen bliver sprød.
1 Berberi and ca. 4 kg Salt og peber
Fyld: 2 store æbler 2 stjerne anis 1 spsk. hele korianderfrø evt. 1 tsk. tørret chili 2-3 kviste timian 2-3 kviste rosmarin ½ dl AMA Flydende
Sauce: 3 dl æblecider 6 dl kraftig andesky inkl. skyen fra bradepanden 2 æbler 1 spsk. Maizena saucejævner